CE ESTE FORAJUL ORIZONTAL?
Forajul orizontal este un proces de forare, folosit pentu instalarea subterana a cablurilor, conductelor sau a altor tipuri de retele fara sapatura la exterior. Subtraversarea se face orizontal sau sub un anumit unghi pe sub un drum, o cale ferata, o cale de acces, etc. Aceasta este o modalitate eficenta de instalare a unor conducte sau cabluri in diverze zone unde este dificil sau imposibil de sapa de sapat. Este o metoda ideala pentru evitarea sapaturilor deschise in zone greu accesibile, cu spatiu limitat sau cu trafic intens.
Forajul Orizontal este o metoda rapida, exacta si igienica care incocuieste cu succes intstalarea conductele prin sapatura clasica deschisa.
Utilizarea acestei tehnologi, a personalul calificat, reprezinta avantaje considerabile prin reducerea timpului de executie, reducerea costurilor, ridicarea gradului de calitate al lucrarilor, eliminarea completa a discomfortului produs traficului auto si pietonal.
CAND ESTE UTIL FORAJUL ORZONTAL?
SUBTRAVERSARI DE DRUMURI
SUBTRAVERSARI PLATFORME
SUBTRAVERSARI LACURI
SUBTRAVERSARI DE CAI FERATE
SUBTRAVERSARI PARCARI
SUBTRAVERSARI CURSURI DE APA
SUBTRAVERSARI CAI DE ACCES
SUBTRAVERSARI RAURI
DRENAJE CAPTARE APE SUBTERANE
FORAJ ORIZONTAL PRIN PERCUTIE
Procedeul de forare orizontala nedirijata prin batere cu ciocane pneumatice se utilizeaza la lucrari de subtraversare pentru instalarea subterana: a cablurilor electrice , retele de comunicatii, a conductelor de apa, gaz, canalizare, a tuburilor pentru colectare sau scurgere apei. Forezele pneumatice sunt folosite pentru saparea tunelurilor cu diametre de la 45 la 2000 mm, prin baterea tevilor de otel in pamant. Forajul orizontal prin percutie se aplica pe distante relativ scurte de pana la 80 m lungime in functie de teren. Aceasta metoda este utila pentru subtraversari de drumuri, cai ferate, sau diverse tipuri de cai de accesfiind metoda ieftina si rapida.
FORAJ ORIZONTAL DE TIP PILOT
Forajul pilot sau forajul orizontal dirijat (despre care am mai vorbit pe scurt aici) presupune introducerea prajunilor de foraj in pamant, si apoi capul de forare este dirijat, pe traseul stabilit, de un receptor care se afla la suprafata. Localizarea si dirijarea capului de foraj se face prin unde electromagnetice, de catre o persoana care se afla deasupre traseului forajului. Aceasta persoana primeste, cu ajutorul unui detector, coordonatele capului de foraj, inclusiv, pozitia, adancimea si inclinatia .
AVANTAJELE TEHNOLOGIEI
1. Nu disloca terenul si nu se produc tasari
2. Precizia lucrarilor prin urmarirea intregului proces de la suprafata
3. Nu produce disconfort in traficul feroviar sau rutier
4. Scurtarea timpilor de executie in raport cu alte tehnologii
5. Suprafata de teren redusa pentru montarea echipamentelor si executie
6. Zgomot redus in timpul executiei in comparatie cu alte tehnologii de foraj
7. Fiabilitatea lucrarilor de foraj orizontal dirijat este similara cu durata de viata a produsului ingropat.
8. Tehnologie rapida si curata, asigurand un termen de executie mai scurt decat solutia clasica
9. Respecta toate normele europene de protectia mediului
FORAJ ORIZONTAL TIP PILOT
PASUL 1. Forajul Pilot
Aceasta presupune introducerea prajunilor de foraj in pamant si stabilirea traseului subtraversarii. Se realizeaza cu ajutorul capului de forare care cu ajutorul suspensiei de forare si jeturilor de de inalta presiune formeaza un tunel. Localizarea capului de forare se bazeaza pe unde electromagnetice emise de un emitator aflat in capul de forare si preluate de un detector de la suprafata care le transforma in coordonate localizand astfel adancimea, pozitia si inclinatia in acel moment
PASUL 2. Largiri succesive ale tunelului
A doua faza consta in largiri succesive cu freze largitoare pina la obtinerea unui tunel cu 20 % mai mare decat al tevii ce urmeaza a fii pozate.
PASUL 3. Pozarea tevii
Faza a treia consta in pozarea tevii in tunelul deja obtinut. Sectiunea circulara intre conducta si marginea tunelului este umpluta de un amestec de bentonita si sol dezlocuit care in timp datorita aditionarii moleculelor de apa de catre bentonita, se intareste formand o protectie suplimentara conductei ce a fost pozata.